„S a tüskés burkú gesztenyét növeszti már az ág.
Majd aratás után az ősz
váltja föl a nyarat,
úgy érik a gyümölcs, ha rá
eső s napfény szakad.
A szelek megrázzák a fát,
és dől a fűbe le
a gyerekek elé a friss,
kopogós gesztenye."
A néphagyomány szerint Károly Róbert király öt szelídgesztenye-erdőt telepített Nagymarosra.
Nagybányán a szelídgesztenye volt az a nemes gyümölcs, amellyel a város tanácsa az erdélyi fejedelmeknek és magasabb beosztású főuraknak igyekezett kedveskedni. A feljegyzések szerint a város ebből a ritka gyümölcsből ajándékozott 1642-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek is.
A szelídgesztenye Közép- és Dél-Európában ősidők óta él, és az itt élő embereknek már a történelem előtti időkben is fontos táplálékát képezte.
A szántóföldi művelésre alkalmatlan területeken élők számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette. A parasztcsaládokban jellemző volt, hogy a szárított gesztenyéből készült lisztből sütötték a kenyerüket.
A néprajzi leírások szerint az önmagától lehullott vagy póznákkal levert termést gereblyével, szénvonóforma eszközzel csomóba húzták és facsipesszel szedték össze. A gesztenyét zsákba rakva tüskés burkából bakancsos, csizmás lábbal kitaposták, vagy fakalapáccsal kiverték.
Gyakran tüskés burkában homokkal lefedve hordókba rakva tartották el, s csak a felhasználás előtt verték ki a burkából. Sokáig elállt, ha „sörtés héjából” kivéve füstön megszárították, vagy rakásba hányva dióval fedték le.
Egyes vidékeken a gesztenyét mint a szilvát megaszalták, s mikor enni akarták, vizet forraltak, és a gőz fölé helyezett hálóra rakták, ahol megereszkedett, s olyan lett, mintha frissen szedték volna.
A gesztenyét leggyakrabban lyukas aljú, nyeles serpenyőben sütötték.
Egyes vidékeken burgonyaként főve ették, de megdarálva, a kemencében jól kiszárítva lisztet is készítettek gesztenyéből. A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőzve fogyasztották.
Vidéki falvakban Mindenszentek estéjén hagyományosan megsütötték a gesztenyét, s ezzel ajándékozták meg a halottak emlékére harangozó legényeket. Mindenszentek után szabadon gyűjthető, szedhető volt a fákon visszamaradt gesztenye.
A gesztenyével a leírások szerint jószágot is hizlaltak.
Forrás: Balogh András (1968) Magyarország nevezetes fái, Budapest
Dömötör Sándor (1961) Gesztenyetermelés Vas megyében, Népr. K. VI. 1. sz. 16-90.
Hanusz István (1903) A fák birodalmából, Budapest
Hírek
2010 júniusában Nagymarost ismét elérte a 4 évente ismértlődő árvíz. Az egész országot érintő havaria miatt sem meghívott vendégeink nem tudtak volna az eseményen részt venni, sem a nagymarosi lakosok ezért a 2010. június 9.-re tervezett gesztenyefa ültetés elmaradt. Időnket és energiánkat az ünneplés helyett az árvizi védekezés kötötte le.
Nagymaros Város Önkormányzata és Nápoly Önkományzata a NagymarosTurizmusáért Egyesület szervezésben gesztenyefa ültetést rendez
a nápolyi születésű Károly Róbert koronázási évfordulójára, illetve az általa Nagymarosra telepített szelídgesztenyések megmentésére okán.
A rendezvényen Nápoly Polgármesteri Hivatalát, Olaszország Budapesti Nagykövete, exc. Dr. Giovan Battista Campagnola képviseli.Az eseményre meghívták dr. Martonyi János külügyminiszter Urat. A faültetésen többek között részt vesz: Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, parlamenti képviselő Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella parlamenti képviselő.
A faültetés után a sajtó képviselőit szeretettel várják a Pince Tárlat, megnyitójára, ahol Bálint Zsombor helyi szobrászművész alkotásait mutatják be. Az ünnepség alkalmából erre a napra szervezett helyi termékek és turisztikai szolgáltatók bemutatója látható a Monsberger téren.
Szavazás