MENÜ

logo_jo.jpg 
Nagymaros Turizmusáért Egyesület

 

 

 

A Főteret kb. 150 évvel ezelőtt alakították ki mai formájában, de valószínű, hogy azelőtt is a település központi tere volt.

 A következő események rekonstruálhatók az utolsó kb. száz évben. Nyaranta Rózsa-ünnepélyt szerveztek a területen, árusítással, mulatsággal egybekötve. A Casinón kívül étterem (Schaub-vendéglő, majd Grécs-vendéglő) várta az éhes vendégeket a mai könyvtár (Váci út) épületében. A Főtéren üzemelt az Angyal cukrászda és a Galli cukrászda is.  Vasárnap hajnalban itt tartották a piacot, melyre a környékből is érkeztek árusok.  A nagymise kezdetéig rendet kellett tenni, mert utána sétahelyként szolgált. Itt mutatták be a lányok és asszonyok a legújabb divatú ruhákat.

 

 

A Váci út (helyi neve: Országút) Duna felöli oldalán találjuk a Városi Könyvtárat.

A statisztikák szerint a környék leglátogatottabb, legtöbb olvasóval rendelkező könyvtára. A könyvtár előtti kis parkban áll Kittenberger Kálmán mellszobra. A Léván született és Nagymaroson meghalt vadász és Afrika-kutató tiszteletére a város évente megrendezi az un. Kittenberger-napokat.

Az országút és Fő tér sarkán levő épület a könyvtárral szemben eredetileg kocsmának épült, rövid ideig a postakocsik váltóállomása működött benne. A vasútvonal megépülése után jelentőségét vesztve újra kocsma volt. A Korona-uradalom 1890-ben megvásárolta és két iskolai osztályt helyeztek el benne. 1919-1924 között csonka Hont vármegye székhelye ebben az épületben működött. 1936-ban átalakítás és bővítés után itt volt a Polgári Fiúiskola. Jelenleg az alsó osztályos gyerekek tanulnak az épületben.
Az iskolával szemben, a tér baloldalán találjuk az orvosi rendelőket és a gyógyszertárat. Itt, a sarkon van a település egyetlen pénzkiadó automatája is. Felfelé, a templom felé indulva a Művelődési ház előtt megyünk el: kulturális, politikai rendezvények színtere. Helyén régen a Kaszinó állt színházteremmel, vendéglővel. 1944-ben bombatalálat érte, le kellett bontani. A tér házai javarészt a vasútépítés utáni időben épültek át. A Polgármesteri Hivatal, amelyet a változó időkben váltakozó nevekkel illettek, kb. 150 éve működik ebben az épületben. A Főtér 7. sz. házán tábla mutatja, hogy meddig ért az árvíz 1838. március 15-én.
Mielőtt átmennénk a vasúti híd alatt, vessünk egy pillantást a település legrégebbi kőkeresztjére, melyet 1800-ban állítottak. A vasúti töltés falára Nagymaros látványtérképét festették.

A híd alatti lépcsőkön jutunk fel a Monsberger térre.

 Monsberger Ferenc esperes plébánosnak volt köszönhető, hogy a németek 1944-ben nem robbantották fel a vasúti hidat, így templomunk is megmenekült a pusztulástól. A téren áll Szent István és Gizella királyné szobra, Lukács István helyi szobrászművész készítette 2001-ben. A templom déli oldalával szemben álló XIX. századi épületet a koronauradalom adományozta a hitközségnek. 1884-ben ebben az épületben indult öt iskolai osztály. Később polgári leányiskola lett belőle, majd a II. világháborúig az itt tanító apácák laktak benne. A rendszerváltás után az egyház visszakapta az épületet.

 

A római katolikus templom tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. A templomot már az 1324-es kiváltságlevél is említi, védőszentje Szent Márton. Az eredetileg gótikus stílusú templomot többször átépítették. Az 1965-ös régészeti feltárások idején sírokra bukkantak a templom körül. Az épületet egy 1600-as években készült rajz szerint kerítés vette körül.

 

A kis teret 2002-ben újították fel Kecskés Tibor építész tervei alapján. A 10. sz. ház falán emléktábla hirdeti: itt született és lakott Nagymarosi (Cziszler) Mihály, az UTE válogatott labdarúgója. A magyar sporttörténelembe ?driblikirály? néven került be.

Nagymaros egyik műemlék-jellegű háza a Rákóczi út 3.sz. alatt található. 1860-ban épült.

Nagymarosi kálvária / Calvary in Nagymaros by Balázs Papdi.

Érdemes kis kerülőt tenni a Rákóczi úton, és megcsodálnia az 1913-1914-ben elemi iskolának épült , ma Kittenberger Kálmán általános iskolát. Három házat bontottak le 1912-ben, hogy ezek helyén felépülhessen az iskola. A baloldali Emmer-házban volt Lázár Jakab kereskedése. A középső Ritzl-házban volt Nagymaroson az első mozi. A jobboldali Heffenträger-házban kovácsműhely üzemelt, mely már a török időkben is létezett. Az iskolát dr. Sváb Gyula miniszteri tanácsos tervezte. Figyeljük meg a gyönyörű majolika díszítést az épület egész homlokzatán.
 

A Dózsa György úton haladva elérkezünk a Szív utcáig, Nagymaros legromantikusabb részébe. A Szív utca alatt párhuzamosan fut a Pince utca, ahogy a neve is jelzi, régi pincék sorakoznak egymás mellett. A Szív utcából szép kilátás nyílik Visegrádra és a Dunakanyarra, mint sétánk során több helyről is. A Szív utcában a központ felé haladunk, majd elérkezünk a Pince utca és Diófa utca sarkára. A Diófa utca kedves, hangulatos zsákutca, érdemes végigsétálni. Az utca végén, a ?hegy? tetején működött valaha, az első világháború idején Vaszary János festőiskolája.

A Pince utca sarkán áll egy szép régi épület: ez volt a hatósági vágóhíd, ahol kényszervágásokat végeztek. Itt választhatunk egy rövidebb utat: a Nap utcán át a Fehérhegyre, vagy egy nagyobb kanyart:
A Kálvária dombon fel, keresztül a gesztenyésen szintén a Fehérhegyre érkezünk. A Kálvária lépcsőit az 1920-as években nagymarosi családok építtették, sok lépcsőn még olvasható az építtető neve. A Kálvária-kápolna és a stációk 1773-ban épültek.

A keresztút állomásait a kilencvenes évek óta Béki Márton helyi képzőművész réz domborművei díszítik. A képeken az adományozók neve is szerepel.

 XIV. században telepített szelídgesztenye erdő Nagymaros egyik nevezetessége volt, sok családnak nyújtott kiegészítő megélhetést. A gesztenyét Pestre vitték eladni. A Kálváriadomb 167 lépcsőjének megmászása után igazán kellemes a séta a hűvös erdőben.

 

 
A Fehérhegyen lefelé indulunk és nemsokára megpillantjuk a régi transzformátort.1913 óta van villanyvilágítás Nagymaroson.A transzformátornál balra fordulunk és a Hegy utcán felfelé indulunk. A Hegy utca végében 100 lépcső visz fel a következő ?hegyre?. A településnek ezt a részét a köznyelv Melcsesz-nek hívja, mert a földterületek nagy része a Melts család tulajdonában volt. Itt szép számmal találunk házakat: a hetvenes évektől kezdődően sok gyümölcsöst adtak el a marosiak az ún. ?vikkendeseknek?, akik először szerény, majd egyre mutatósabb házakat építettek, sőt, sokan közülük végleg ide is költöztek. Ekkor kezdődött a kerítések felállítása, és ma már sajnos nem lehet szabadon átjárni a völgyek között, pedig még 30-40 éve is erre vezetett a leggyorsabb közlekedő út a Fehérhegy és az Elsővölgy között. A 100 lépcső megmászása után balra, majd jobbra fordulunk, a platón ismét gyönyörködhetünk a kilátásban, immár egy másik szögből, majd az út balra fordul és ismét gesztenyésen át vezet. Az Elsővölgybe érkezünk, ahol lefelé indulunk. Az Elsővölgy alján van - kertjének köszönhetően -Nagymaros legszebb óvodája. Az utca végén jobbra fordulva visszajutunk a központba.
 
 
 

 

Hírek

 • Árvíz miatt elmaradt a gesztenyefa ültetés
  2010-06-20 15:25:46

  100604_124733.jpg2010 júniusában Nagymarost ismét elérte a 4 évente ismértlődő árvíz. Az egész országot érintő havaria miatt sem meghívott vendégeink nem tudtak volna az eseményen részt venni, sem a nagymarosi lakosok ezért a  2010. június 9.-re tervezett  gesztenyefa ültetés elmaradt. Időnket és energiánkat az ünneplés helyett az árvizi védekezés kötötte le.

 • Nagymaros-Nápoly : közös gesztenyefa ültetés
  2010-06-02 14:05:06

   Fájl:CoA Città di Napoli.svg    Fájl:HUN Nagymaros COA.jpg

  Nagymaros Város Önkormányzata és  Nápoly Önkományzata a NagymarosTurizmusáért Egyesület  szervezésben gesztenyefa ültetést rendez 

  nagymaros018_copy.jpg

  a nápolyi születésű Károly Róbert koronázási évfordulójára, illetve az általa Nagymarosra telepített szelídgesztenyések megmentésére  okán.

   A rendezvényen Nápoly Polgármesteri Hivatalát, Olaszország Budapesti Nagykövete, exc. Dr. Giovan Battista Campagnola képviseli.Az eseményre meghívták  dr. Martonyi János külügyminiszter Urat.  A faültetésen többek között részt vesz: Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, parlamenti képviselő Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella parlamenti képviselő.

  untitled_2.jpg

  A faültetés után a sajtó képviselőit szeretettel várják  a Pince Tárlat, megnyitójára, ahol Bálint Zsombor helyi szobrászművész alkotásait mutatják be. Az ünnepség alkalmából erre a napra szervezett helyi termékek és turisztikai szolgáltatók bemutatója látható a Monsberger téren.

    

Szavazás

Hol legyen felállítva a MAIBAUM ?
Magyar u vasútnál
Kompnál
Panoráma parkolónál
Fő tér alsó részén a Váci útnál
Vác út Szt Rókus Kápolna
Magyar u. Váci úti részén
Blakovits épületnél a Váci útnál
Asztali nézet